Sie sind vermutlich noch nicht im Forum angemeldet - Klicken Sie hier um sich kostenlos anzumelden  
Sie können sich hier anmelden
Dieses Thema hat 33 Antworten
und wurde 734 mal aufgerufen
 Transcendentni forum
Seiten 1 | 2 | 3
brella Offline

29.12.2004 15:10
Ovo je moja omiljena tema Antworten

Sta je smisao zivota, zasto smo tu, kuda poslije smrti.....

Moloh Offline

29.12.2004 15:57
#2 RE:Ovo je moja omiljena tema Antworten

Pa nema ti smisla zivota, mi smo samo organizirana materija koja se je toliko razvila da ima i svijest, ne vidim da nekud idemo. Mozda jedino ka samo-unistenju. Sumnjam da imamo neku bit, imamo tek skup karakteristika nastalih tokom nase evolucije.

brella Offline

29.12.2004 18:19
#3 Eh, ovdje se moram zakvaciti Antworten

Prvo: Kako to da je sve u kosmosu PERFEKTNO organizirano, od galaksija do atoma, a sve to slucajno, kao nuspojava kaosa? To po nikakvoj logici ne stima.

Drugo: sto to znaci ORGANIZIRANA MATERIJA? To je pasivni oblik, znaci nesto ili netko ju je organizirao....tko ili sto je taj super software, tko ga je programirao. Ne mislim da odgovor u stilu "samo od sebe" moze zadovoljiti enormnu viseslojnost samo vidljivog kosmosa (ne govorimo uo suptilnim nivoima)

Trece: Svijet kao potpuno separatni kvalitet se nije mogla jednostavno razviti zato sto je "samoorganizirana materija" dosegla odredjeni stupanj kompleksnosti. Zasto se nije razvila kod svinja, koje imaju slicnu morfologiju organa?

Moloh Offline

29.12.2004 18:57
#4 RE:Eh, ovdje se moram zakvaciti Antworten

Na prvo: malo mi se cini kontradiktorno, mislim da su KOSMOS i KAOS suprotni pojmovi, tako da mislim da ne mozes reci da je KOSMOS posljedica KAOSA. Osim toga, mislim da NIJE perfektno organizirano, citav kozmos se neprestano mijenja. Sve je pocelo velikim praskom kazu, a kako ce zavrsitit ... hmm ... kazu termickom smrcu svemira. Meni je tesko pojmiti taj veliki prasak, ali termicka smrt mi se cini logicnim zavrsetkom svega.

Na drugo: pa mislim da su sva ziva bica, od virusa, preko jednostanicnih organizama, zelenih algi, pa sve do covjeka bas ORGANIZIRANA MATERIJA. U "samo od sebe" ne vjerujes, hmm, pa ja na to gledam ovako: Zamisli stup vode u nekoj okomitoj cijevi (svemir prije velikog praska). U jednom trenutku, otovoris dno cijevi i voda krene dolje, pljusti naokolo privucena silom teze (veliki prasak). Voda tece, stvaraju se kapljice i vrtlozi, veliki i mali, kapljice se sudaraju, mijesaju, dakle tokom te tranzicije nastaju relativno slozene strukture (zivot i ziva bica). Na kraju, kada sva voda istece, smiri se u lokvi ispod cijevi, svako gibanje prestaje (termicka smrt). Dakle u tranziciji izmedju nastanka i nestanka svemira, usljed sve slozenosti fizikalnih i kemijskih procesa koji se dogadjaju, u dijelicima svemira organizira se materija u ziva bica.

Na trece: Ne razumijem bas prvu recenicu, mislis na "Svijest" a ne na "Svijet"? Ne znam kada se je razvila svijest. Neki kazu da svijest nastaje u trenutku kada jedinka (organizirane materije) pocinje braniti svoj opstanak. Doslovno, kazu da i muha koja bjezi od tvoje ruke ima svijest!?!? Ja nisam u to siguran, ali vjerujem da bi se svijest razvila kod svih onih bica kod kojih ona (svijest) predstavlja evolucionu prednost, tj, kad je to ona prednost koja ti omogucuje opstanak. Osim toga, svinje su vrlo inteligentne zivotinje, mozda najinteligentnije. Moja baka naucila je jednu cak da plese.

brella Offline

29.12.2004 20:09
#5 RE:Eh, ovdje se moram zakvaciti Antworten

Naravno mislio sam na svijest....

"Voda tece, stvaraju se kapljice i vrtlozi, veliki i mali, kapljice se sudaraju, mijesaju, dakle tokom te tranzicije nastaju relativno slozene strukture (zivot i ziva bica)."

Koliki je stupanj vjerojatnosti da ce tijekom te tranzicije nastati samostalno programirajuci vodoskok (fontana) koji ce biti u stanju stvarati nove koreografije? Otprilike takav je skok u domen svijesti i kreativnosti u odnosu na atome, molekule itd.

Odbrana opstanka.... interesantna teza.... ipak, sto znaci opstanak za materiju koja jos nema svijesti? Postaje li kamen koji udaram dlijetom svjestan?

Moloh Offline

29.12.2004 20:25
#6 RE:Eh, ovdje se moram zakvaciti Antworten

Analogija sa vodom je krajnje pojednostavljena, naravno da se iz vode nece razviti ziva bica. Ali zamisli svemir, golem, toliko velik da ne mozes tu velicinu ni shvatiti. Zamisli bezbroj galaksija, svaka sa miljonima zvijezda, planeta, satelita, zamisli sada vrijeme, strasno puno vremena, miljarde godina. Zamisli kemijske elemente: vodik, helij, ugljik, kiskik, zeljezo, silicij, mjesavine, reakcije, spojeve, vodu, kiseline ... Pa naravno da ce se u nekim malim i ogranicenim kutevima svemira (kao na nasoj zemlji) organizirati materija. Dovoljan je samo jedan dovoljno slozen skup molekula koji je u stanju proizvoditi jedinke slicne sebi da evolucija uzme maha. Uz dovoljno dugo vremena i uz povoljne uvjete (bez precestih kataklizmi uzrokovanih bilo vulkanima, potresima ili meteorima) razviti ce se i inteligencija i/ili svijest. Ne znam sto je prvo, svijest ili inteligencija. Mozda ipak svijest. A mozda ne. Nije vazno. Duboko vjerujem ipak da ce se u svemiru u svoj njegovoj velicini i i u vremenu u svojoj njenoj trajnosti, ponegdje stvoriti uvjeti za svjestan zivot.

Moloh Offline

29.12.2004 20:35
#7 Mozda sam pogresno odgovorio ... Antworten

Pa naravno da je svaki mlaz djelomicno samo-programirajuci. Pokrene ga sila teze, on se sudara sa okolnim zrakom, tlom, kapljice prste i medjusobno se sudaraju i naravno da interakcijom kapljica nastaju nove strukture. Vrlo male, ili se dvije male kapi spoje u jednu, ili se rasprse na puno sitnijih kapljica. Ali i te sicusne kapljice su puno primjetnije u mlazu vode nego bilo koje zivo bice u odnosu na zemlju, a kamoli u odnosu na suncev sustav ili galaksiju. I naravno da te kapljice toliko "kratko traju" da se njima cini da nikad prije nije bilo da kaplijica nije bilo i da nikad nece biti da ce kapljice nestati.

Moloh Offline

29.12.2004 20:42
#8 Koliko smo krhki ... Antworten

I sam si primjetio koliko smo krhki u odnosu na majku prirodu. Na jedan malo veci potres. A sto bi bilo da dodje do sraza zemlje sa drugim nebeskim tijelom, meteorom nekim recimo promjera kilometra. Takav sraz doveo bi do izumiranja 75% zivotinjskih vrsta na cijeloj planeti. Bojim se da nam nasa svijest nije jos od jako velike pomoci u vladanju prirodom. Mislim da nam za sada ona (svijest) ipak samo pomaze da opstanemo.

brella Offline

29.12.2004 21:14
#9 RE:Mozda sam pogresno odgovorio ... Antworten

ovo je stara prica:

Koliko je trebalo vremena da se zivot razvije samoorganizirano iz "mrtve " materije?

Pasteur je bio jedan od prvih koji je dokazivao da bakterije ne mogu spontano nastati. Njegovi eksperimenti sa izoliranim epruvetama su bili za to vrijeme dokaz da zivot ne nastaje "ni iz cega".

Kasnije je Hans Dreisch svojim pokusima naveo da u svakoj stanici mora postojati "plan zivota". Ali odakle taj plan?

Tu se prvi put pojavljuje pojam "primordial soup", skupa svih aminokiselina (tko ga je zamijesao iz vodika i ugljika?) iz kojeg se dgim procesom rekombiniranja "javljaju" prve zive stanice - krajnje spekulativno, zar ne? Eksperimente sa tom "prajuhom" je radio Stanley Miller.

Da li je bilo dovoljno vremena da se prava kombinacija dogodi? Neki znanstvenici tvrde "da", drugi "ne", kao npr. Fred Hoyle. Po njegovom izracunu treba 20 aminokiselina za jedan enzim, 1 pogodak iz 1020 pokusaja.... Za jednu bakteriju treba 2000 enzima, dakle 10 40'000. Jasno je da to nije matematicki moguce ako se uzme 4 - 10 milijardi godina za starost kosmosa.

Moloh Offline

29.12.2004 21:42
#10 Primordial soup ... Antworten

Iako je Pasteur jedan od vecih umova covjecanstva, njegovi pokusi sa epruvetama mi nisu jako impresivni. Puno mi je draza ona njegova kasnija faza kada je ispitivao ulogu kvasca na varenje piva. On je jedan najzasluzniji sto je Carlsberg piva to sto je danas.

No, da budem opet ozbiljan. I sam kazes da neki znanstvenici tvrde da je bilo dosta vremena da se prava kombinacija dogodi. Neki kazu da ne. Neki pak tvrde da je zivot dosao iz svemira na nekom meteoru. Ta treca teorija je po meni najspekulativnija, jer ako 4 - 10 miljardi godina nije dovoljno da se zivot stvori na zemlji, zasto bi to isto vrijeme bilo dovoljno da se stvori negdje drugdje, pa onda jos slucajno dodje na zemlju, gdje su slucajno povoljni uvjeti da zivot buja. Ja sam sklon vjerovati da je bilo dovoljno vremena da se zivot stvori.

Ne znam nista o radovima Hans-a Dreisch-a niti imam blagog pojma sto bi trebao predstavljati "plan zivota". Kako ti gledas na to?

brella Offline

29.12.2004 21:45
#11 RE:Primordial soup ... Antworten

Plan zivota u stanici je kao Laptop sa preinstaliranim Windows sistemom... Pitanje je naravno, tko je bio instalater (vodo...)?

Ono sa pivom je OK, iako ja vise pijem crnjaka.

Gast
29.12.2004 21:55
#12 RE:Primordial soup ... Antworten

Ne znam kako vi, ali ja o smislu zivota puuno bolje razmisljam kad nesto povalim... A sad bas nije sezona

jebo Haag i USA ( Gast )
29.12.2004 21:58
#13 RE:Ovo je moja omiljena tema Antworten

Breki, dugo sam u zivotu vjerovao u raazne vrste zagrobnog zivota. A u zadnje vrijeme sam spao na teoriju saltera. Znas koja je to?

Moloh Offline

29.12.2004 21:58
#14 Pivo ... Antworten

Pasteur je otkrio da je kvasac zivi organizam kada je Carlsberg pivovara narucila od njega da utvrdi zasto im se kvare velike kolicine piva koje proizvode. Njegovo istrazivanje je dakle bilo samo potaknuto Carlsberg-om, ali su rezultati pridonijeli kvaliteti svih piva, pa tako i crnjaka. Ja sam VELIKI ljubitelj crnjaka, pogotovo belgijskih. Ne znam koliko su ti belgijska piva poznata. Bavio sam se neko vrijeme idejom da sam pocmem variti pivo, nabavio sam svu literaturu, sve procitao, ali nikako da nadjem vremena. Moloh se je trebalo zvati moje tamno pivo

No eto, sad sam skrenuo sa teme. Plan zivota kao OS? Tko je instalater? Na sto ciljas?

Moloh Offline

29.12.2004 21:59
#15 O pa druze jebo Haag ... Antworten

zelim ti toplu dobrodoslicu, ja sam se plasio da su ti drazi tamo neki Dujeti ili zz-i ili N-ovi od nas, pravih ljevicara.

Seiten 1 | 2 | 3
 Sprung  
Xobor Erstelle ein eigenes Forum mit Xobor
Datenschutz